Som whiskynörd och INTE whiskysnobb så dricker jag virre ur alla möjliga sorters glas. Till och med små snapsglas av plast…….. Och vet ni? Det brukar smaka gott då med. Häromveckan fyllde jag år och tog med Mr Wolfmoon på en Bar-runda hemma i stan. Vi hann med finöl, fin whisky, halvful öl, kaffe, rom och nån drink. Glasen är bäst på de krogar med störst utbud. Men tänker inte prata ölglas alls utan nu fokuserar vi på whisky.

Vi himg_6561amnade på en krog där de hade 4 cl Yamzaki 12 kvar och 3 cl Hakushu 12.  Det var det bästa de hade på hyllan, inklämt mellan några klassiska blends och 10-åringar. Tjejen bakom baren sålde oss de sista skvättarna för 25 kr cl. Och vi fick dem serverade i Tumblers! Puben är sunkig, glasen var fel men smaken var det inget fel på. Så varför ska vi ha speciella glas? Framförallt doften. Och då bli ju smaken också påverkad såklart men glaset handlar mycket om doften. Sen har du känslan. Ett kraftigt glas mot ett tunnare.  Ett stort glas mot ett litet. Ett plastglas tillsammans med goda vänner och det är festligt eller ett Glencairn när livet känns skit. Det spelar också roll för upplevelsen.

 

Vad vill man ha ut av sin whisky?121209-062

Ibland kan det vara att ta en förbjuden slurk ur fickpluntan i ett undanskymt hörn på en krog eller en hemlig tågprovning. Njuta i goda vänners lag eller kanske analysera, skriva smaknoter och fördjupa sig i whiskyn komplexitet.

 

Ska jag nosa och analysera min whisky väljer jag, porto-, glencairn-  eller iso -glas.

Och vilket glas är egentligen ”Tulpan” glaset?  Hmm…….

Här kommer min analys av ett antal dryckesglas som kan användas vid whiskydrickande. Jag har valt att häll 1,5 cl av The Naked Grouse i varje glas. Jag doftar och smakar och analyserar upplevelsen på ett kvalitativt sätt.  Det vill säga vilket gillade jag helt enkelt bäst!

Tulpanglaset – som jag inte vet om det egentligen är tulpanglaset….

img_6598

Idag var det framförallt sötman som jag identifierar som “sockervadd” som kom fram i detta glaset. Visst kunde jag känna sherrytonerna men de var verkligen bakomliggande. Är ju ett klasiskt provarglas som jag använder då och då. Funkar!

 

 

Portoglaset – klassisk snifterglas där dofterna ska maximeras.

img_6599

Dofterna intensifieras i ett sådant här glas men just vid den här provningen var det framförallt den söta doften som tog överhand. Visst kunde man ana fruktigheten och sherrytonerna men inte alls så intensivt som jag trodde det skulle bli.

 

 

Isoglaset Viticole – provarglas  designat för bästa doft och smakupplevelse.

img_6601

Det gav ifrån sig förvånsvärt lite doft för att vara ett specialdesignat glas för just doft. Speysidetoner från bourbonfat och med sötma och vanilj var även här dominerande. Sherrynoterna gömde sig.

 

 

 

Glencairnglaset – klassiskt whiskyglas med tung fot där drycken inte rinner ut ifall du lägger ner glaset försiktigt. OM det rinner ut har du för mkt i glaset…..

img_6600

Fruktigheten och tonen från den sherrylagrade whiskyn kom fram tydligare i detta glaset.Sötman dämpades något.Ett favoritglas som funkar för alla möjliga destillat.

 

 

 

Konjakskupan – i detta fallet en stor ballong som jag älskar att dricka Cognac ur under mörka höst och vinterkvällar.

img_6602

Ballongen levererade massor av frukighet. Bara i detta glaset hittade jag toner av Trocadero. Lite äppletoner.  Jag gillar ju det här glaset så jag är lite färgad av att jag alltid “myser” med denna typ av glas.

 

 

 

Egendesignade ”tulpanglaset” i svart – En överraskning till min födelsedag som Mr Wolfmoon designat och Magnus på  Steninge Glashytta sedan förverkligat.

img_6605

Som ett större Glencairn med en något högre skorsten som faktiskt ger en kraftigare doft där både de söta och fruktiga tonerna fick ta plats.

 

 

 

Klassisk Tumbler – raka kanter och gott om plats för is & soda.

img_6606

Nja, lite doft. faktisk nästan ingen. Smakmässigt inga problem men riktigt tråkigt om man vill “nosa” på sin dryck!

 

 

 

Rödvinsglas – räddningen när det inte finns vettiga whiskyglas, eller?

img_6607

Ja men absolut. Levererar mycket doft och är trevliga att dricka ur. Kanske kan man tycka att det blir lite “lite” dryck med 1,5-2 cl i ett så stort glas. Men det funkar.

 

 

 

Snapsglaset i plast – för lätt packning när man är på resande fot.

img_6603

Ingen doft alls. Visst är det lite halvdant att dricka ur MEN när använder man detta glaset för att dricka whisky? Jo när man är på resande fot. När man dricker småsmuttar på picknicken eller på andra ställen där man är många som ska smaka och packningen ska vara lätt. Då är sällskapet viktigare än själva glaset.

 

 

För känslan  väljer jag gärna olika glas till olika typer av whisky. MEN smakmässigt så spelar det inte så stor roll hur glaset är utformat. Men för doftupplevelsen så rekommenderar jag fortfarande Porto, Glencairn och Iso glasen. Men jag måste säga att vinglaset var över förväntan. Jag kan också berätta att jag även dricker öl i vinglas då och då. Särskilt den lite mörkare typen av öl. Vill ni se mig prova dessa glas kan du kolla in Lill-Lördag med Mrs wolfmoon på FaceBook (from 28/9):

https://www.facebook.com/mrswolfmoonswhisky/

TEbW_Logga